Het verhaal van een Joods meisje in de oorlog

Hanne, een gewoon meisje uit voormalig Tsjechoslowakije, is, net als Anne Frank in Nederland, een symbool geworden voor de Jodenvervolging in de Tweede Wereldoorlog.
Het verhaal van Hanne is mede zo bijzonder door de brede ontmoeting van culturen ná die oorlog. Het meisje van 10 dat er van droomde juf te worden om iedereen te leren wat zij al wist. Datzelfde meisje dat het hart is geworden van zoektochten naar kennis en verhalen over het waarom van die bizarre wreedheden in de oorlog. Door haar verhaal, dat in verschillende vormen op meerdere plaatsen in de wereld wordt verteld, is ze toch een beetje de juf geworden die ze wilde zijn. Hoe de geschiedenis ontdekt werd, jaren na de oorlog, is al een verhaal op zich.

Een Japanse leerkracht nam zich voor haar leerlingen te vertellen over de gruwelen van de oorlog in Europa. Daarvoor zocht ze materiaal en informatie. Een koffer uit een museum in Auschwitz was het begin. Ze kwam in Theresienstadt op het spoor van het meisje waaraan de koffer toebehoorde. Waarna ze ontdekte dat familie van het meisje de oorlog had overleefd en haar meer wilde vertellen.

Mieke kreeg het verhaal, n.a.v. een toevallige ontmoeting in Praag met een vriend van de familie. “This story has to be told”. Dat doet ze nu.