Verhalenverteller

maakt verhalen tot verrassende vertelvoorstellingen voor jong en oud
helpt met vertellen in onderwijs en organisatie

Vertelwandeling in het bos

De natuurverhalenwandeling en hoe dat zo gekomen is. Een impressie.

Zomer 2020. Volksverhalen en sprookjes vertellen over de geheimen van de natuur tijdens een wandeling over smalle paden en mooie laantjes door het bos. De eiken hebben, met hun uitzonderlijk lange dikke takken een tunnel gevormd over het bospad. Aan de ene kant weide, aan de andere kant bos. In dat bos is nagenoeg altijd de specht te horen. IJverig kloppend met zijn spitse snavel tegen de stam van de boom, gunt hij zich geen moment rust. Alsof hij geen tijd te verliezen heeft. Waarom zou die specht zich zo vermoeien? Wat denkt hij daar te vinden?
Vanaf het verharde pad loop ik verder het bos in tussen naaldbomen, eiken en braamstruiken. De paden worden smaller, langs stronken van bomen die half vergaan zijn, of omgewaaid tijdens een voorbije storm. Een enkele ziet er zelfs wat spookachtig uit. Er hangen vleermuiskasten. Altijd kijk ik even omhoog, maar geen vleermuis te zien. Natuurlijk niet, die vliegen alleen ‘s-nachts. Waarom eigenlijk? Ik kijk niet goed waar ik loop en zit vast aan een stekelige tak van een braamstruik. De struik staat vol in bloei. Hier kan ik gaan pukken aan het eind van de zomer.
Insecten, vogels, konijnen, ze zijn er volop, als ik geluk heb zelfs een ree.
Het laatste stuk is weer de eikenlaan. De bomen zitten volop in het blad. Bijzonder blad eigenlijk, dat van de eik, met zijn gekartelde rand. Zou dat altijd zo zijn geweest?

Over al die stronken, bomen, bladeren en beesten bestaan sprookjes en fabels. Volksverhalen die verklaren waarom het blad valt, de heksen in kringen dansen of de spechten kloppen. De moeite waard om door te vertellen. Dát ga ik doen. En waar kan dat beter dan in het bos zelf. Natuurverhalen op hun plek.